Search


Subscribe


Social


facebookinstabloglovingpinterest
international experience canada
9th of December 2014

International Experience Canada, pas a pas


Gràcies a International Experience Canada (IEC), centenars de joves de l’Estat espanyol, entre altres països, poden passar un any al Canadà amb un visat que els permet treballar i viatjar. La modalitat més coneguda de l’IEC és la Working Holiday Visa (WHV), tot i que hi ha dues categories més: la Young Professionals, per a la qual cal tenir una oferta o contracte de treball en una empresa canadenca, i la International Co-op, pràctiques per a les quals també cal tenir una oferta o contracte de treball previ.

La WHV està pensada per poder conèixer una altra cultura i, al mateix temps, subvencionar-se l’estada treballant, ja sigui temporalment, a temps parcial, complet, etc. Per poder participar en aquest programa en qualsevol de les tres categories esmentades, cal inscriure’s a la convocatòria que s’obre cada mes de febrer a la mateixa pàgina de IEC. Si es tenen tots els documents requerits a punt, és un procés bastant senzill i ràpid, tot i que cal estar alerta del dia i l’hora en què s’obre la convocatòria, ja que hi ha molta competència i les 800 places ofertades per a la WHV s’acaben en pocs minuts.

Si es passa aquesta primera ronda, es rep una Acceptance Letter provisional i es continua el procés de sol·licitud enviant més documents i efectuant el pagament. Si tot és correcte, es rep la POE (Port of Entry) Letter of Introduction, la carta definitiva d’acceptació al programa que s’haurà de presentar, en el termini d’un any, a l’agent d’immigració de l’aeroport canadenc on s’aterri, on s’expedirà el visat pròpiament dit.


 

Requisits per a la WHV per als joves de nacionalitat espanyola:

 • Tenir entre 18 i 35 anys
 • No haver participat amb anterioritat en la mateixa categoria de visat (es pot repetir un cop però en una categoria diferent)
 • Pagar 150 dòlars cadanencs (CAD) com a inscripció al programa
 • Tenir l’equivalent a 2500 CAD estalviats i demostrar-ho mitjançant una prova de fons firmada pel banc que s’haurà de presentar, si escau, a l’agent d’immigració que expedeixi el visat
 • Tenir contractada una assegurança mèdica per a un any i demostrar-ho mitjançant un certificat que s’haurà de presentar, si escau, a l’agent d’immigració que expedeixi el visat

 


 

Un cop rebuda la POE i decidida la data en què es vol marxar, ja es poden començar els preparatius:

 • Reserva de vols: podeu reservar només vol d’anada si no sabeu quan tornareu, tot i que sol ser més econòmic agafar anada i tornada tot i que la tornada no s’aprofiti.
 • Reserva d’allotjament temporal mentre busqueu pis: per als que escolliu Vancouver, una bona opció low cost és l’alberg HI Vancouver Downtown, on podreu dormir en habitacions de quatre persones per l’equivalent a uns 20 euros per nit, amb un gran esmorzar inclòs. El personal és molt amable i la ubicació és excel·lent. Si reserveu sis nits de cop us en regalen una i, a més, si voleu marxar abans de la data que teníeu prevista perquè ja heu trobat pis us tornen els diners de les nits restants.
 • Telèfon mòbil: si no us voleu comprar cap mòbil nou al Canadà, procureu portar el vostre alliberat, així només us haureu de comprar una targeta SIM canadenca, que pot ser de prepagament o amb contracte. Hi ha moltes companyies i plans diferents, però es pot començar agafant un dels plans més econòmics que inclouen trucades regionals i missatges de text per uns 25 CAD al mes, amb companyies com Koodo o Chat’r. Pel que fa a la vostra línia espanyola, moltes companyies telefòniques ofereixen la possibilitat de congelar el vostre número durant sis mesos per una quota mínima, si no voleu seguir pagant cada mes en va també podeu passar-vos a prepagament, però és possible que perdeu els punts acumulats.
 • Assegurança mèdica: altre cop, l’oferta és molt àmplia, però continuant amb opcions low cost, l’asseguradora Ocaso ofereix assegurances a molts bons preus, que no només cobreixen despeses mèdiques sinó també de defunció. Per evitar problemes a l’Oficina d’Immigració, demaneu un certificat de la pòlissa en anglès, que és el document que entregareu si us demanen la prova de l’assegurança.
 • Passaport: abans de marxar assegureu-vos que el vostre passaport té una vigència de 6 mesos; si no, renoveu-vos-el i tingueu en compte que el número de passaport canvia, tot i que no passa res si heu tramitat la sol·licitud del visat amb un altre número de passaport.
 • Carnet de conduir internacional: encara que no tingueu pensat conduir, per 10 euros la DGT expedeix carnets internacionals que us poden treure d’un tràngol. Només cal presentar una foto de carnet, el vostre carnet de conduir espanyol i el formulari corresponent omplert. Es pot demanar cita prèvia i el fan al moment.
 • Carnet d’estudiant / ISIC: procureu portar el carnet universitari o l’ISIC per aprofitar descomptes d’estudiant, no se sap mai!
 • Prova de fons: demaneu al vostre banc un certificat on constin les vostres dades i que teniu al compte un mínim de 2500 CAD, millor que sigui en anglès també.
 • Farmaciola: si us mediqueu regularment, assegureu-vos que trobareu el que necessiteu al Canadà o consulteu la vostra situació amb la companyia asseguradora.
 • Altres: si és el cas, organitzeu el trasllat si marxeu d’un pis, cancel·leu subscripcions (al gimnàs, per exemple), procureu que algú es faci càrrec del vostre correu, etc.

 


 

Un cop aterrats al Canadà, cal fer unes quantes gestions més:

 • Social Insurance Number (SIN): és el primer que heu de tramitar si teniu pensat trobar feina com més aviat millor. Es tracta del vostre número de la seguretat social canadenca, que haureu de proporcionar a l’empresa que us doni feina perquè us puguin fer el contracte. Cal anar a una de les oficines de Service Canada amb el passaport i us emeten el SIN al moment.
 • Companyia telefònica: és fonamental tenir un telèfon de contacte canadenc al currículum, per això, abans de començar a enviar-ne, cal comprar una targeta SIM del país, tal com he explicat en l’apartat anterior.
 • Currículum canadenc: tot i que per Internet es poden trobar models de currículums canadencs, és recomanable anar a algun Employment Services Centre, on us assessoraran, us donaran recursos per buscar feina i podreu preparar i imprimir els currículums, tot de franc.
 • Compte bancari: si voleu treballar el millor serà que obriu un compte en un banc local, com ara RBC, Vancity o Scotiabank (a la Colúmbia Britànica). Només us caldrà presentar el vostre SIN, el passaport i un document on consti la vostra adreça al Canadà (que pot ser la factura de l’alberg si encara no teniu allotjament definitiu). Rebreu una targeta de dèbit amb la possibilitat de tenir-ne una de crèdit un cop tingueu feina. Compte perquè el sistema és una mica diferent i es paguen quotes de manteniment mensuals, informeu-vos del pla que s’ajusta més a les vostres necessitats per no pagar massa comissions.
 • Allotjament: la totpoderosa Craigslist és la clau, mai millor dit, per trobar un pis. Abans de res és millor familiaritzar-se un xic amb la ciutat on estigueu, ubicar els barris, calcular distàncies, veure quina zona us agrada més, quina us és més pràctica, etc. Un cop fet això i establert el vostre pressupost, ja podeu començar a mirar anuncis i a concertar visites. Al Canadà tot és més car, no cal dir que l’habitatge també. A Vancouver, per una habitació en un pis compartit mínimament decent i cèntric, compteu uns 700 dòlars al mes, tot inclòs.
 • Feina: la majoria de nouvinguts utilitza la secció Jobs de Craigslist per buscar feina, tot i que si acudiu a un Employment Services Centre us donaran informació de moltes altres pàgines on buscar, com ara Indeed, WorkBC (per a la Colúmbia Britànica) o Working in Canada. Si busqueu feina en el sector de l’hosteleria, que és bona idea per començar a treballar ràpid, també podeu portar el currículum en persona als establiments on hi hagi cartells demanant personal. Com a tot arreu, no cal dir que tenir contactes us ajudarà, però no és indispensable. Si busqueu alguna feina més professional, podeu cercar-la igualment per internet o anar a una agència de recursos humans com ara AngusOne (Colúmbia Britànica i Calgary) a deixar el vostre currículum, es tracta d’obrir com més portes millor. Hi ha molts factors que cal considerar a l’hora de trobar feina més o menys ràpidament: la ciutat on estigueu, l’època de l’any, el sector en què busqueu, el vostre perfil, etc. Això no obstant, és possible començar a treballar al cap de pocs dies d’haver arribat si us comenceu a moure de seguida. Tenir un bon nivell d’anglès (o francès al Quebec) és un clar avantatge, però no un requisit imprescindible per obtenir una feina, ja que es pot començar per alguna cosa en restauració que no sigui de cara al públic, per exemple, tot depèn de la vostra predisposició.

 

La llista de gestions pot semblar llarga, però de fet, en pocs dies es pot estar establert al Canadà. Tot és qüestió d’organització i ganes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

newsletter

ABOUT

The Perfumed Backpack is the ultimate piece of luggage for hopeless adventurers. With heart notes of wanderlust, it emanates the beautiful scent of life.

Recent Posts

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow me